CAÇANT A CARLES

Per Sònia Jiménez
11 novembre, 2020

Molta gent m’ha preguntat quina és la inspiració que hi ha darrere de “OBJECTOS&DESEO”.

Responc que va ser “CARLES”. Perquè pots trobar tota la història de la inspiració en el nom mateix.

La “C” significa “Corcho” o Suro.

Vaig néixer a Torroella de Montgrí. Vaig créixer entre els boscos de suro de la regió, em meravellaven aquests arbres de fulla perenne, resistents i que constantment regeneren la seva escorça. En els meus passejos per aquests boscos, m’encantava veure que cada surera era única, amb branques que s’elevaven com a mans antigues, troncs gruixuts, aspres, picats, i amb troncs vermellosos, poliments i suaus després de la recol·lecció.

La “A” significa   “Arandelas” o Volanderes.

Prop de Torroella de Montgrí es troba el port de L´Escala. Els caps de setmana els meus pares em portaven allí. A vegades, veia als pescadors, tendint les seves xarxes per a assecar-se amb un embull de gruixudes cordes grises i volanderes de suro marró ballant, cadascuna marcada pel que semblava un indesxifrable llenguatge de sol, sal i mar.

La “R” significa Recte.

Vaig concebre el projecte per a crear els Tòtems de volanderes a Sant Feliu de Guíxols, on ara visc. Vaig tenir la sort, després d’una cerca infructuosa per a trobar originals i antigues volanderes de suro, de trobar-me amb Carles en el port pesquer. Pescador durant 50 anys, la seva cara tenia un port recte però comunicava amb una veu gruixuda i amable. vam caure bé immediatament. Vaig compartir amb ell l’estèril que havia estat la meva cerca. Va prometre ajudar-me.

La “L” significa ”Limpiar” o Netejar.

Les poques volanderes de suro que Carles va obtenir per art de màgia (no em va dir d’on) tenien entre 50 i 80 anys. Algunes s’havien esquerdat massa, però la majoria continuaven intactes i era un gran plaer veure-les, sostenir-les i tocar-les. On la volandera havia surat més sobre l’aigua salada, era de color negre atzabeja. Les circumferències encara portaven el meravellós llenguatge tintat de la mar. Quan vaig tornar a casa, malgrat estar tremolant d’emoció, les vaig netejar suaument, amb admiració i amb amor.

La ”E” significa Èxit.

Vaig triar vuit volanderes particularment boniques i les vaig portar a un ferrer. Van ressorgir com a Tòtems: forts, orgullosos i nobles. I després vaig tenir una idea – veure com funcionarien els meus Tòtems com a làmpades. Així que vaig encarregar tres pantalles de llums fetes a mà a Palamós: una negra, una platejada i una crema. El Tòtem amb la pantalla de color crema està en la imatge. Un èxit, crec.

La “S” significa Showroom.

Quan Marina, la meva neboda (i la neboda més encantadora que uneixi pugui desitjar) va veure les làmpades, va suggerir que les “mostrés” en Instagram. Sent Generació I com diuen, no es va detenir aquí. Va dir que hauríem de crear una campanya i dissenyar més articles per a aquesta sala d’exposició virtual. I ara la sala d’exposició d’Instagram és gairebé tan bella com els Tòtems i les làmpades.

Pots veure tots els meus objectes de desig en https://instagram.com/ambienta.objetosdeseo?igshid=qffrjrummth.

Així que ara coneixes tota la història. OBJECTOS&DESEO tracta del meu passat, la meva passió i la meva població.
I, per descomptat, del gran pescador i caçador de volanderes, Carles.

ÚLTIMS POST